الاثنين، 19 يناير 2015

تحضيرالحبوب لطفلك في المنزل

الحبوب لا غنى عنها في النظام الغذائي للطفل لأـنها هتخلى الوجبة متكاملة ومغذية ومشبعة للطفل 
وعشان احنا ما نعرفش أنواع الحبوب وأهميتها ويا دوب عارفين نوعين بالكتير من الحبوب اللي دايما نستخدمها زي الأرز والقمح، فتعالوا مع بعض نزود معلوماتنا ونعرف حاجات جديدة متوافرة في عالمنا العربي بس مانعرفش عنها حاجة ولا بنستخدمها برغم ان فؤادها كتير أوى مثل الشعير -الحنطة السوداء -الأرز البني -بذور الكتان - الشوفان ...



 طحن الحبوب ها يسهل عليكي كتير وهاتقدرى تحضرى وجبات طفلك بسرعة
وكمان هايخليكى تستغنى عن شراء (مساحيق الحبوب الجاهزة زي سيريلاك وجربر وهيروبيبي)،
وبكدة هاتوفرى كتير وتبقى ضامنة نظافة الأكل اللى بتقدميه لطفلك .

خطوات طحن الحبوب:-
ممكن نطحن الحبوب في الهون بس طبعا دي صعبة جداً، وممكن في مطحنة مخصصة لطحن الحبوب 
أو في مطحنة التوابل اللي بتيجى مع الخلاط ودي متوافرة عند اغلب الناس.
كل اللي عليكي إنك تطحني من كوب لنصف كوب من الحبوب اللي انتى عايزها مثل (الأرز أو الشوفان أو القمح، إلخ...) الكمية ديه هاتعد معاكى فترة كويسة.
- اولاً: هاتحطى في المطحنة كمية صغيرة من ربع الى نصف كوب وتشغلي المطحنة بنظام نبضات متقطعة لغاية ما تلاقى الحبوب اتكسرت بعد كدة تدوسي دوسات أطول لغاية ما تتحول الحبوب إلى مسحوق ( لو دوستى دوسة طويلة على زر التشغيل دون توقف الموتور ممكن يتحرق )
كررى الخطوات لحين تنتهى من الكمية المراد طحنها .
- ثانياً: هاتحفظى مسحوق الحبوب في أكياس سهلة الغلق أو برطمنات جيدة الغلق وتحفظيه في مكان جاف بعيد عن الحرارة العالية.
- وقبل ماتقفلى الكيس او البرطامان استني شوية لغاية مايبرد عشان الطحن هاخليه سخن ولو قافلنا عليه كدة هايكون عفن ويخسر بسرعه .


حفظ الحبوب سواء كاملة او مطحونة:-

- مسحوق الحبوب ممكن يقعد شهر من غير ما يتلف أو يسوس، أما في الصيف يفضل حفظه في الثلاجة .
والحبوب الكاملة نفس الشيء تحفظ بمكان بارد وجاف في برطمان محكم الغلق أو تحفظ في الثلاجة.


يمكنك ان تصنعي خليط من مجموعة حبوب متنوعة عند تحضير وجبة طفلك ( مثل خليط من القمح والشوفان مثلا).
بس نخلي بالنا من حساسية القمح علشان كده نقدم القمح للطفل بعد اتمام السبع شهور

- عند تحضير مسحوق حبوب للأطفال من أى نوع حبوب يفضل عمل كمية لوجبة واحدة فقط (يعنى نعمل أول بأول لأن التحضير لن يستغرق وقت (مسحوق الحبوب أسهل من تحضير الحبوب الكاملة)
- غير مستحب إننا نحفظ الحبوب المطبوخة فى الثلاجة أكتر من يوم أو اثنين لأنها بتتقل وممكن طعمها يتغير.
- وغير مستحب إنها تحفظ فى الفريزر لأنها لما تفك من حالة التجمد بيكون قوامها مطاطي.


- طريقة تحضير مسحوق الجبوب 
معلقة كبيرة من مسحوق الحبوب هاتاخد بالتقريب 100 مللى من الماء (أكثر أو أقل)
ضعى الماء ومسحوق الحبوب على نار هادئة مع التقليب المستمر لغاية ما تلاقى القوام تقل شوية ولو كان تقيل أوى ممكن تخففيه بشوية ماء ومش هاياخد اكتر من دقيقتان او ثلاثة. ويقدم دافىء أو بارد للطفل
ويمكنك بعد طهى الحبوب إضافة مكعبات هريس الخضار ولحم او فراخ أو فاكهة أو لبن لجعلها وجبة متكاملة او عمل خليط متنوع من الحبوب) ويمكنك إضافة توابل أيضاً لكن ممنوع نضيف سكر أو ملح لغاية ما الطفل يتم 12 شهر كاملة.

- طريقة تحضر الحبوب (كاملة دون طحن)
1 كوب من الحبوب (يفضل نقع بعض أنواع الحبوب في ماء أولاً من ساعتين إلى 4 أو أكتر)
هاياخد 2 كوب من الماء وممكن اكتر.

هانترك الماء يغلى ثم نضيف الحبوب ونهدئ النار مع مراعاة التقليب من آن إلى آخر مع تغطيته تغطية غير كاملة عشان مايفورش، هاياخد حوالى من 30 الى 50 دقيقة.
ويمكنك بعد طهى الحبوب إضافة مكعبات هريس الخضار ولحم أو فراخ او فاكهة او لبن لجعلها وجبة متكاملة أو عمل خليط متنوع من الحبوب) ويمكنك إضافة توابل أيضاً لكن ممنوع نضيف سكر أو ملح لغاية ما يتم 12 شهر.


                           منقول وده اللي عملته مع ابني بدلا من سيريلاك وغيره

هناك تعليقان (2):